Zelf pindakaas maken

Ehh, zelf pindakaas maken? No way, veel te omslachtig en overdreven!

Dat dacht ik tenminste toen ik nog nauwelijks met vers eten bezig was. Maar pindakaas maken (voor je zelfgemaakte satésaus) is easy, en leuk!

Op naar de markt

Voor pindakaas heb je vooral pinda’s nodig (goh). Voor de beste exemplaren ga je naar de markt. Daar zijn ze namelijk spotgoedkoop (nog geen 5 euro per kilo), vers en met vlies. Bovendien is een bezoekje aan de markt erg gezellig en kun je hier meteen lekkere kaas kopen. En een bloemetje voor je partner.

Verse vliespinda’s?

Ja, ook een pinda is vers het lekkerst. Laat ze te lang liggen, dan proef je dat gelijk. Die vlies geeft een lekkere bite. Neem maar eens een handje. Daar blijf je van eten! Koop daarom voor de zekerheid 500 gram, dan houd je hopelijk 300 gram over voor je bruine goedje.

Gebrande vliespinda’s

Overigens zijn (vlies)pinda’s bijna altijd gebrand, ofwel gefrituurd. Gebrand zijn ze namelijk lekkerder en de hitte doodt de potentieel schadelijke schimmelsoort (Aflatoxine) die erin zit. Gebrande noten zijn wel ongezonder dan ongebrande omdat de voedingswaarde tijdens het branden deels verloren gaat en de noten vetter worden.

In de blender

Dan het maken. Wat je vooral nodig hebt is een blender en wat geduld. Met een hakmachine en wat geduld lukt het trouwens ook. Giet langzaam de pinda’s in de blender en duw voorzichtig met een houten lepel de stukjes pinda richting de ronddraaiende messen.

Zelf voeg ik altijd een scheut (5 tot 10 procent) arachideolie toe. Dit is pindaolie en is in elke supermarkt verkrijgbaar. De olie versnelt het proces en maakt het smeuïger (maar ook iets vetter natuurlijk).

Na enige minuten komen de oliën uit de pinda’s vrij en zie je steeds meer dat het op pindakaas gaat lijken. Doe er (zee)zout bij als je ongezouten pinda’s hebt gekocht en ga door met blenden totdat het één geheel is geworden. Proeven, nog wat zout erbij en klaar!

Experimenteer ook eens met hazelnoten, cashewnoten, amandelen of een combinatie hiervan. Je zelfgemaakte potje zijn wel minder lang houdbaar. Maar als het goed is, zijn ze zo op. Succes!

Reageer
Welke smeersels maak jij zelf?

Leuk stuk?