Hoe (h)eerlijk is Wijko satésaus?

preloader

Wijko satésaus is een begrip. De Spa van het mineraalwater. Als je aan saté denkt, denk je aan Wijko. In de supermarkt is de keus dan ook snel gemaakt. Maar is dat wel terecht?

Ooit maakte ik mijn eigen satésaus door het allergoedkoopste, witte bakje pindasaus te kopen en deze te verrijken met o.a. sambal en ketjap. Dat ging verbazingwekkend goed, totdat er kennelijk een satésausoorlog uitbrak.

Mijn prima receptje werkte om de een of andere reden niet meer, en ik moest op zoek naar een alternatief. Dus ging ik voor mijn wekelijkse sateetje op zoek een nieuwe saus.

Mijn afwegingen baseerde ik op veelbelovende kreten als: “Javaans” en “nu nog smeuïger”. Maar wat ik er ook aan toevoegde, ssteeds viel mijn nieuwe creatie tegen.

Water, pinda’s, suiker

Het was alsof geen enkele satésaus kon tippen aan mijn recept van weleer. Waarom miste ik steeds die rijke, volle smaak? Om daar achter te komen pakken we de ingrediëntenlijst erbij, die “de lekkerste sinds 1958” op de eigen site overigens liever verborgen houdt. Daarom nemen we een kijkje bij de Albert Heijn en noteren:

Ingrediënten: Water, pinda’s 26%, suiker, sojasaus (water, sojabonen, zout, tarwe, conserveermiddel (kaliumsorbaat)), azijn, weipoeder (melk), aroma’s (bevatten soja), raapzaadolie, gemodificeerd zetmeel, specerijen, sambal (rode pepers, zout, water, voedingszuur (azijnzuur), conserveermiddel (benzoëzuur)), stabilisatoren (E420, E472e), zout, gember, ui, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (melkzuur), zuurteregelaar (natriumlactaat), emulgator (sojalecithine), kleurstoffen (E150d, E160c) , antioxidanten (E385, E306), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom).

Als ik een jaar of tien geleden was begonnen met het lezen van de ingrediëntenlijst, had ik direct geweten wat er mis ging. Het eerste ingrediënt dat staat vermeld is het beste vertegenwoordigd; het laatste het minste. Wijko satésaus bestaat dus voor een groot, doch onbekend deel uit smaakloos water. Pinda staat dan wel strak op twee, maar hier gaat het toch fout. Pindasaus met een kwart aan pinda’s wordt namelijk nooit echt lekker. Wat je er ook mee doet.

Dat was dan ook precies de reden waarom ik mijn pindasaus niet meer op smaak kreeg: de pinda’s ontbraken simpelweg. En niet alleen bij Wijko, want de concurrentie kan niet meer pinda’s leveren voor ongeveer hetzelfde geld, dus zitten ze allemaal rond dit lage (oorlogs)niveau: Remia en AH 26%, Conimex 20% en Basic slechts 17% pinda.

Smaken verschillen, toch?

“Waarom vind ik het dan wel lekker?”, hoor ik je al zeggen. Dat komt waarschijnlijk omdat Wijko ook nog eens een suikerbom is. Want kijk je bij de voedingswaarde, dan zie je dat er 16% suiker in zit, bijna dubbel zo zoet als cola dus. De textuur, die voor de voedingsindustrie key is, en de bruine kleur doen de rest.

Smaak is ook een kwestie van gewenning. Dat zie je met veel voeding. Eenmaal gewend aan de veelal vlakkere smaak, vinden mensen de echte smaak vaak te sterk, te zuur of te bitter. Bovendien geniet je van het vlees en de gezelligheid en “vergeet” je kritisch te zijn. Stel je smaakpapillen eens echt op de proef. Neem een hap Wijko en beschrijf wat je proeft. Echt proeft echt anders.

Uiteraard heeft Wijko er van alles aan gedaan om de smaak en overige eigenschappen zoveel mogelijk op te krikken. Dat uit zich in de lange lijst met ingrediënten. Iets waar grootmoeder niet trots op zou zijn, want die zei: hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe slechter. Met 33 stuks zou zij dit sterk bewerkt product zeker laten staan.

Echte pindasaus

De kans is groot dat jij zal wijken voor Wijko als je hier echte pindasaus tegenover zet. Een goede Pindasaus maak je in een handomdraai met bijvoorbeeld een pot Calvé pindakaas of de 100% pindakaas van de AH. Deze bevatten 85% resp. 100% pinda (ja, echt!) en geen suiker. Sambal, zoete ketjap, water of melk erbij en voila. Eerlijk, heerlijk én nog leuk om te maken ook.

Overigens, pindakaas (voor op brood) maak je ook zo zelf!
Ook leuk, dronken man woest over Wijko bij snackbar

Reageer
Welke satésaus vind jij lekker?

Leuk stuk?