Wijn valt van zijn voetstuk

Wijn valt van zijn voetstuk

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over wijn is nu al een klassieker. Op een fles wijn worden de ingrediënten namelijk niet vermeld. En dat is maar goed ook.

In mijn artikel om te bepalen hoe bewerkt een product is, schreef ik er al over. Als de ingrediënten nergens staan vermeld, kun je er (beter) vanuit gaan dat het product niet echt “natuurlijk” is.

Veel additieven in wijn

Dat blijkt nu dus ook met wijn (uit de supermarkt). De 58 toegestane additieven in wijn zijn niet van de lucht en hebben namen als thiamine hydrochloride, kaliumferrocyanide en polyvinyl-polypyr-rolidone. Maar ook eikenhoutsnippers voor een extra houtige smaak zijn toegestaan.

Dranken die alcohol bevatten door gisting niet het geval hoeven volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) geen lijst van ingrediënten te vermelden. Dat blijkt nu dus een vrijbrief om te sjoemelen.

Smaakversterkers

Dat er flink gesjoemeld wordt met het vloeibare goud, was gezien de miljardenindustrie ook wel te verwachten. Eerder bleek dat wijnmakers in Italië waren betrapt op het gebruik van smaakversterkers in hun Sauvignon blanc. Dit is nodig om de slechte vergisting, door besproeiing met de vele pesticiden, te compenseren en klanten een constante “kwaliteit” te leveren.

De wijnsector heeft inmiddels gereageerd op de uitzending. In dit persbericht houdt de KNVW zich echter nogal aan de oppervlakte.

Conclusie

Bekijk de uitzending van de KvW en drink nog meer met mate! Of ga naar de slijterij voor (advies over) een kwalitatieve/biologische wijn.

Reageer
Ben jij nu vaker de Bob?

Leuk stuk?