7 Redenen om elke week stamppot te maken

preloader

Stamppot maken, Hollandser kan bijna niet.

Alleen daarom al zou deze eenvoudige winterkost tot je culinaire repertoire moeten behoren. Er zijn echter meer goede redenen waarom je wekelijks een lekkere stamppot zou moeten maken.

1. Iedereen kan stamppot maken

Als je geen keukenprinses bent, is dit gerecht jouw steun en toeverlaat. De werkwijze is altijd dezelfde. Bijvoorbeeld boerenkoolstamppot:

Neem een pan met ruim kokend water (uit de waterkoker). Doe daar de stukken aardappel, de boerenkool en even later de rookworst in. Als de boerenkool gaar/zacht is, giet je het geheel af en stamp je het fijn (of gebruik een mixer). Maak het tot slot smeuïg met wat melk of een deel van het afgietsel en eventueel een klontje boter. Meer hoef je niet te kunnen!

Tip: Als je je vlees in (ruim) olie of boter bakt heb je meteen een justje. Schraap hiervoor het aanbaksel uit de pan los of gebruik (voorlopig) een potje of zakje jus.

2. Stamppot staat snel op tafel

Stamppot maken is dus makkelijk, maar gaat ook snel. Zowel de (verse) boerenkool als de aardappels kun je gewassen en gesneden kopen. Als je de smaak te pakken hebt, staat je potje binnen 20 minuten op tafel.

Tip: als je de aardappels goed afspoelt, kun je de schil ook meekoken. Dat is sneller en nog gezonder ook. Wel even in stukken hakken om de kooktijd te verkorten.

3. Stamppot is reuze gezond

Sommigen twijfelen aan de voedingswaarde van aardappel. Dat is onterecht want veel gezonder dan een pure, onbewerkte, Hollandse aardappel krijg je het niet. Zo ook de boerenkool. Die is ook (zo goed als) onbewerkt en vormt daarom een uitstekende keuze. Onbewerkt eten is zelfs dé sleutel tot een gezond eetpatroon. Let wel op het soort en de hoeveelheid vlees. Want dat is (helaas) het minst gezonde deel van dit gerecht.

Tip: wil je nog gezonder? Neem dan (van een van beide) de biologische variant.

4. Stamppot is super goed te variëren

De mogelijkheden om stamppot te maken zijn eindeloos. Kook in plaats van aardappel bataten (zoete aardappel). Maar vooral met de groenten kun je je laten inspireren door de inhoud van je groentenla. Probeer eens stamppot met andijvie, peen en ui, zuurkool, paksoi, ijsbergsla en combineer deze met bijv. spekjes, paprika, mais, lente-ui, geitenkaas, koriander enz. enz. Het kan bijna niet fout gaan!

Tip: bovenstaande ingredienten kun je rauw tot stamppot verwerken. Even (opnieuw) opwarmen in de pan of magnetron is wel zo lekker.

5. Stamppot is goedkoop

Aardappel kost een euro per kilo en is goed voor 3-4 personen. Reken een euro pp voor het vlees en 60 cent voor de boerenkool en je komt op nog geen 2 euro voor een maaltijd.

Tip: een biologisch stamppotje is maar een euro duurder

6. Stamppot is goed in te vriezen

Veel gerechten zijn goed in te vriezen. Het voordeel van stamppot is echter dat het nauwelijks extra tijd kost om er meer van te maken. Bovendien kun je in een keer je zak met aardappels opmaken want die worden snel oud.

Tip: Stamppot andijvie uit de vriezer is niet zo lekker.

7. Stamppot is lekker

En last but not least. Stamppot heeft een oubollig en eenvoudig imago, maar is gewoon super lekker. Zeker gezien de voordelen hoop ik dat je dit gerecht meer zult gaan waarderen, en maken. Succes!

Leuk stuk?