Mijn geheim

Ik heb een tengere bouw, en met een lengte van 1 meter 87 en een constant gewicht van 78 kilo, heb nooit echt op mijn eten hoeven letten. Rond mijn 40ste ging ik echter aankomen, en daar baalde ik behoorlijk van. Ook voor mij was er blijkbaar geen ontkomen meer aan: 88 kilo, een beginnend buikje en (kleine) love handles.

Aldi ijsthee
Aan mijn eten kon het niet liggen, ik ben namelijk geen snoeperd, sport veel en kies in het restaurant al jaren voor een visje in plaats van onbeperkt spareribs. En drinken deed ik ook veel, vooral ijsthee. Ijsthee thuis, ijsthee op terrasjes en (pakken) ijsthee op de tennisbaan. Ijsthee vond ik namelijk lekker (goh) en ik dacht dat het (veel) minder slecht was dan gewone frisdrank (met prik).

Glucose-fructosestroop
Ik kreeg echter steeds meer signalen dat mijn lievelingsdrankje helemaal niet zo onschuldig was als ik dacht. Intussen was ik aan het lezen geraakt over suiker en HFCS, ofwel glucose-fructosestroop. Dit zwaar geraffineerde alternatief voor tafelsuiker, verkregen uit mais, werd verguisd op internet en bleek volop aanwezig in mijn geliefde drankje! De ijsthee ging daarom linea recta de deur uit om op zoek te gaan naar een gezondere dorstlesser. Eentje met minder suiker, want dat suiker slecht is weet ik eigenlijk al van kinds af aan.

Drankprobleem
Zonder ijsthee bleek ik echter direct een drankprobleem te hebben. Er was namelijk bijna geen goed alternatief te vinden. Water krijg ik, hoe gek het ook klinkt, dorst van en van lightdranken een nare nasmaak. En thee en koffie dan? Is niet echt “fris”, he. Vitamin water en Carvan Cevitam passeerden de suikertest niet. En verse jus d’orange? Ja, maar niet echt praktisch. Uit een pak? Hmm, twijfelgeval…

75% winst
Mijn alternatieven werden: verschillende soorten diksap zonder toegevoegde suikers, koffie en thee met minder suiker en af-en-toe water. Inmiddels heb ik een veel beter alternatief, maar sinds mijn “drankprobleem” ben ik van 75% van mijn suikergebruik af. Ik heb niets tegen suiker, want suiker is heerlijk, maar het naar binnen gieten ervan is gewoon niet nodig. Op de tennisbaan zie ik bijvoorbeeld mensen klakkeloos twee AA’tje wegtikken, gelijk aan 24 suikerklontjes! Hoe nodig is het om dat te drinken?

Koeken
Mijn kritische blik ten aanzien van suikersdrankjes sloeg vervolgens al snel over op mijn eetgedrag. Om mijn suikerdips rond 11 uur, 16 uur en 22 uur te verhelpen, at ik voornamelijk koeken: van ontbijtkoek tot knoppers. En daar wilde ik ook van af. Daarvoor in de plaats kwam een notenmix. Ideaal voor tussendoor, puur natuur en makkelijk mee te nemen. Ohja, en niet te lekker want anders vliegt het er nog doorheen.

De volgende stap
Al lezende op internet en op de etiketten van de meeste supermarktproducten was mijn volgende stap, bijna automatisch, gezonder koken. Pakjes werden vervangen door verse ingrediënten met meer groenten en minder vlees. Dat ik bijna geen fruit at vond ik ook niet meer kunnen dus daar ging ik ook aan werken.

Verrassing
Mijn nieuwe eetgedrag beviel goed en het vet rond mijn middel werd minder. Compleet verrast was ik echter toen ik maar eens op een weegschaal ging staan. Ik was ongemerkt tien kilo kwijt, in 6 maanden tijd! Iets waar ik totaal niet mee bezig was of op had gerekend. Ik was echt verbaasd. Door iets bewuster, dus iets gezonder te eten en te drinken, had ik voordat ik het door had mijn oude gewicht weer terug. Bovendien had ik al jaren, misschien een keer per week, last van hartritmestoornissen. Die zijn nooit meer teruggekomen. Daarnaast was ik jaarlijks twee of drie dagen ziek. Dat ben ik ook niet meer geweest.

Jouw geheim
Ik hoop niet dat mijn verhaal klinkt als een verkooppraatje. Dat is het namelijk niet, want geen woord is gelogen en ik probeer je niets te verkopen. Ik zie mijn geheim als mijn waarheid, een persoonlijke visie die mij vooruit helpt en waar ik anderen wellicht ook mee kan helpen. Want als jij je ook maar iets meer verdiept, iets bewuster leeft en iets meer je best doet, weet ik zeker dat ook jij jouw geheim zult ontdekken. Een geheim waar je de rest van je leven van kunt profiteren. Dat is het geheim van Supermarktgeheimen.

Leuk stuk?