Kun je gezond eten voor één euro per kilo?

Kun je gezond eten voor één euro per kilo?

In de bouwmarkt rijzen de prijzen de pan uit. Gelukkig blinkt de supermarkt juist uit in gunstige prijzen. En daarom komen wij Hollanders daar zo graag. Gek genoeg is een groot deel van de mensen zich onvoldoende bewust van de prijzen en dus de centen die ze kunnen besparen.

De kiloprijs

Niets laat zich zo gemakkelijk vergelijken als de kiloprijs. Daarom is deze aanduiding het ultieme rekenmiddel als het aankomt op geld besparen. Daar komt bij dat elke supermarkt hier erg transparant in is, ook online. Alle reden dus om je heer en meester te maken van de kiloprijzen!

Kiloprijzen van onze voeding

Het zegt lang niet alles, maar alleen al d.m.v. de kiloprijs kun je een interessante indeling maken van ons voedingsspectrum. Deze is als volgt.

< 1 euro per kilo: goedkope diervoeding
1-5 euro per kilo: inferieure, bewerkte voeding (bijv. bitterballen) en onbewerkte voeding
5-15 euro per kilo: kwalitatiever (bewerkte) producten (industrievlees, kaas, enz.)
15-50 euro per kilo: bijzondere en luxe producten (noten, slagersvlees, kruiden enz.)
> 50 euro per kilo: zeer luxe en specialiale producten

450 euro per kilo

Nogmaals, bovenstaande indeling is slechts een houvast. Toch kun je er leuk mee rekenen. Als we ons eerdere voorbeeld, de knakworst (2-5 euro per kilo) er weer bijpakken, dan zien we vrij snel dat de Unox bierbommetjes met 16 euro per kilo maar liefst twee klassen te hoog geprijsd is. Die moet je dus wel heel erg lekker vinden.

Aan de andere kant van het spectrum is gedroogde basilicum een mooi voorbeeld. Gooi je bij de Jumbo per ongeluk die van Verstegen in je mandje, dan betaal je de ongelofelijke kiloprijs van 450 euro. Koop je die van Smaakt, dan betaal je een kwart van de prijs. Deze is misschien niet gevriesdroogd maar wel biologisch.

Kwaliteit per kilo

Kiloprijzen vergelijken kan je dus veel geld bespraren én inzicht geven in de te verwachten kwaliteit. Van prijzen die tegen die van diervoeding aan liggen moet je niet al te veel verwachten. Maar ook bij een pond kaas van 3 euro en een kilo gehakt van 5 euro kun je voortaan al snel vraagtekens zetten. Eerlijke prijzen hiervoor gaan namelijk vanaf een euro of 10 de kilo. De kans op een inferieur product is dan in elk geval kleiner.

Conclusie

Kiloprijzen onthouden en vergelijken kan dus al snel lonen. De beste conclusie is echter dat groente en fruit (onbewerkte voeding) met prijzen van veelal tussen de 1 en 2 euro per kilo (net iets duurder dan de goedkope diervoeding) de absolute prijswinnaar is.

Voor een euro per kilo kun je dus wel degelijk gezond eten. Koop daarom bijvoorbeeld wat vaker een banaan (1 euro per kilo) van 15 cent, want daar krijg je nog geen hap Snickers voor.

 

Leuk stuk?