Supermarktgeheimen

Goedkoop, gemakkelijk, gevarieerd en meestal om de hoek. Dat is wat de supermarkt ons allemaal biedt. Alleen maar voordelen, zou je zeggen… Of zijn dit juist precies de valkuilen, waardoor diëtisten en doktoren overuren draaien? Supermarktgeheimen gaat op zoek naar antwoorden, houdt alledaagse producten onder de loep, brengt je kennis bij en inspireert. Zonder moeilijke recepten en zonder dieten. Maar met praktische boodschappen die je leven kunnen veranderen.

Eten om te overleven
Eten is voor de meesten routine geworden. Of een kwestie van noodzaak. Zorgen dat er drie keer per dag een maaltijd klaarstaat, aangevuld met allerlei versnaperingen tussendoor. Wat dat precies is, waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt maakt bijna niemand nog wat uit. Meestal ingegeven door gebrek aan tijd en een krap budget. En daarom gaan we naar de supermarkt. Want als het even meezit heb je binnen een uur je hele kar gevuld, je maaltijd bereid en deze naar binnen gewerkt, inclusief toetje en met niet al te veel calorieën.

Eten is belangrijk
Omdat we zo vaak eten, moet het vooral weinig tijd en geld kosten. We hebben immers zoveel meer te doen. Het tegenovergestelde is echter waar. Omdat eten zo’n groot deel van ons leven uitmaakt moeten we hier juist heel veel voor over hebben. Eten is niet voor niets een doorlopend proces om ons van energie te voorzien waarbij we dood gaan als we dat niet of onvoldoende doen. Met andere woorden, eten is ongelooflijk belangrijk! Sterker nog, wat je eet dat ben je. En wat doe je met iets waar je (in)direct afhankelijk van bent en heel vaak voorkomt? Daar besteed je veel tijd, aandacht en geld aan.

Gemakkelijk en goedkoop
Het vervelende is dat de supermarkt ons juist op het spoor van makkelijk, snel en goedkoop wil hebben. Dat zie je aan ongeveer elke reclame-uiting. We worden min-of-meer opgehaast door het aanbod van allerhande gemaksproducten en lekker gemaakt met de ene na de andere aanbieding. Je vindt jezelf misschien niet vatbaar voor reclame, maar de kans is groot dat ook jij door deze continu aanwezige marketing voor het goedkoopste stukje vlees gaat om met je Knorr-wereldgerecht mee te wokken.

Op een ander spoor
Schaam je niet, want het zit in onze genen om voor gemakkelijk en goedkoop te gaan. Maar als het om eten gaat moeten we van dat spoor af. Eten is zo belangrijk dat een paar euro’s niet jouw keuzes zouden moeten bepalen. Dat wil niet zeggen dat iets wat goedkoop is altijd slechter is. Maar als je altijd van alles klakkeloos het goedkoopste neemt zul je gemiddeld gezien de slechtste voeding tot je nemen. Hetzelfde geldt voor tijd. Als snel en makkelijk jouw uitgangspunten zijn, zul je inleveren op kwaliteit. Daarentegen, besteed je meer tijd aan voeding, dan ben je in staat om betere keuzes te maken, gezonder te eten, en nog lekkerder ook!

Jouw geheim
Maar voordat je meer aandacht krijgt voor jouw dagelijkse kost, moet je ergens doorheen. Het feit dat je dit artikel bijna hebt uitgelezen is in elk geval een goede aanwijzing dat je meer energie wilt steken in (kennis over) voeding. En dat is mooi, want lezen kan hét begin zijn van een lange reis. Een ontdekkingsreis met een wonderbaarlijke bestemming.

Leuk stuk?