Guacamole schrijf je wat mij betreft met de G van Goddelijk. Een verse guacamole is namelijk één van de lekkerste én gezonde snacks die er is. Maar wat voor de meeste lekkernijen geldt, geldt ook voor deze dip: dan moet je die wel zelf maken!
Wat is Guacamole?
Guacamole is een Mexicaanse (dip)saus met avocado als basis. Een goede guacamole bevat 75-95% avocado (rijk aan gezonde, vette, vezels en vitaminen) en verse ingrediënten als tomaat, ui, knoflook, limoen, citroen, (jalapeño)peper, koriander en diverse andere kruiden. Niets dan onbewerkte en dus gezonde ingrediënten. Bovendien is de avocadomousse in een handomdraai gemaakt, waarover later meer.
Mijn ogen doen dan ook pijn als ik langs de Mexicaanse schappen van de supermarkt loop. Allerlei kleurrijke zakjes en potjes pretenderen guacamole te zijn. Of niet, en verdekken zich achter de term “guacamole style”.
De minitest
Voor deze minitest neem ik vier varianten onder de loep en kijk ik vooral naar het aandeel van de smaakmaker: avocado.
- Jumbo guacamole style
Hij was eigenlijk al door de mand gevallen: de Jumbo guacamole style a € 1,69. Voor 5,63 per kilo krijg je naast vooral water, een onbekende hoeveelheid avocadopoeder. Waarschijnlijk minder dan 1% zelfs. Dat getuigt niet echt van stijl en is dus zonde van je geld. - Mesa Mexicana Guacamole seasoning mix
Voor optie twee trok ik de Mesa Mexicana Guacamole seasoning mix a 89 cent uit een de schappen van de Albert Heijn. Dat lijkt weinig geld maar voor omgerekend 55 euro per kilo moet je nota bene zelf nog investeren in 2 avocado’s. Een mix van niks dus. Of je moet gek zijn op zakjes met (bijna altijd) erg veel zout. - Mesa Mexicana tapas guacamole dip
Mesa Mexicana kan het kennelijk wel, want deze biedt met de Tapas guacamole dip voor net geen tientje per kilo een quacamole met 40% avocado. Te weinig om goed te smaken, maar toch, een goede tweede plek. - AH Guacamole
In 2014 nog won de Albert Heijn de Kletsmajoor Award van de Consumentenbond voor de avocado-arme dip met slechts 0,7 procent avocadopoeder. Deze heeft echter plaatsgemaakt voor een dip met 84% avocado. Je betaalt wel 3 euro voor een bakje van 200 gram (15 euro per kilo), maar toch, chapeau!
Zelf guacamole maken
Toch gaat er niets boven zelf guacamole maken. Zeker gezien de eenvoud ervan. Voor de minder gezonde versie, tevens mijn favoriet, heb je nodig: een rijpe (enigszins zachte) avocado (5 euro per kilo), een teentje geperste knoflook en 50 gram crème fraîche. Snij de avocado door midden, schep ‘m uit (met een lepel) en prak deze fijn (ja, met een vork). Meng met de crème fraîche en daar is-ie al: jou eigen gemaakte, goddelijke guacamole!
Voor de gezondere versie neem je in plaats van crème fraîche: zure room, fijngesneden tomaat en/of jalapeñopepers.
Conclusie
De absolute winnaar van de niet-verse guacamoles is de AH guacamole in “versverpakking”. De smaak van verse knoflook vind je echter alleen in Boursin terug (hoe doen ze dat toch?). Daarom moet je voor de echte guacamole-ervaring toch 5 minuten van je kostbare tijd inleveren. Daarmee verras je wel je smaakpapillen, je portemonnee en je gezondheid.
Ik was vorige week op zoek naar een goede verse guacamole voor een feestje thuis. Zelf maken vind ik een hoop gedoe en ben gaan zoeken. Ik wam bij mij in de buurt uit bij Plus supermarkt in Hendrik Ido Ambacht. Daar heb ik een bakje guacamole gekocht van het merk Lazy Lizard. Dat blijkt vers gemaakt te zijn van Hass avocado en bevat geen conserveringsmiddelen en alleen verse ingrediënten. Echt een pure avocado (93%) smaak. Als je deze geproefd hebt zal je geen andere meer kopen en verwijs je alle andere groene goedjes, AH en Jumbo, naar de prullenbak! Plus heeft echt begrepen wat kwaliteit is. Bedankt!!
Ps De tomaten salsa van dit merk ook meegenomen, fantastisch!!
ik vind het Jumbo Guacamole Pakket altijd heel handig je bent er dan wel 3.69 euro aan kwijt maar je hebt zo gemaakt even prakken met een vork beetje snijden het overige in een bakje doen dit verpakken met plastic en de rest lekker op je brood
https://www.jumbo.com/jumbo-guacamole-pakket-800g/146729SC/
This arlctie went ahead and made my day.
Emma, I was fortunate to attend a great educational session for dietitians at Monash U last September and learn the latest information on the diet where the diet originated and the bulk of the research is done.