Gerookte kipfilet met een smaakje

Gerookte kipfilet met een smaakje

Gerookte kipfilet voor op brood heeft een gezond imago. Men neme immers een plakje kip, rookt dat, beetje zout erop en klaar. Zeker afgezet tegen bijvoorbeeld chocoladepasta, lijkt dat imago terecht.

Voor mijn vriendin is gerookte kipfilet dan ook haar standaard broodbeleg. Tal van keren heb ik het daarom zonder omkijken in mijn mandje gegooid. Totdat ik meer ging letten op wat we nu echt eten, en ik het etiket van een pakje gerookte kipfilet van de Aldi eens onder de loep nam.

Dat was schrikken!
Naast kipfilet bleek je de volgende (15!) ingrediënten er gratis en voor niets bij te krijgen:

  • Zout
  • E326 (voedingszuur)
  • Glucosesiroop
  • E450 (stabilisator)
  • E451 (stabilisator)
  • E300 (antioxidant)
  • E301 (antioxidant)
  • Dextrose
  • Saccharose
  • E631 (smaakversterker)
  • E627 (smaakversterker)
  • E621 (smaakversterker)
  • E261 (conserveermiddel)
  • E250 (conserveermiddel)
  • Aroma
  • Rook

Om bij het laatste te beginnen: rook. Rook is tegenwoordig, zoals je kunt zien, een ingrediënt. De kipfilet is dus hoogst waarschijnlijk niet gerookt maar gekookt, waarna de rook(smaak) is toegevoegd.

Zout
Minder onschuldig is waarschijnlijk het toegevoegde en ongewenste zout. Het staat bovenaan de lijst, hetgeen aangeeft dat de toevoeging het meest vertegenwoordigd is (op het vlees na dan). Chips bevat veelal 1% zout en dat is meteen ook goed vergelijkingsmateriaal. Een product met meer dan 1% zout is dus erg zout. Een zoutgehalte van 2,3% voor onze kipfilet is dan ook zorgelijk en waarschijnlijk gebruikt om de smaak op te krikken en/of bijsmaken te verhullen.

Smaakversterkers
Voor het gemak slaan we 5 E-nummers (om het geheel intact te houden) en drie soorten suiker (wederom voor de smaak) over en komen we uit bij de smaakversterkers. Het gaat te ver om hier de voors en tegens van deze stofjes uit te kauwen. Wat het mij duidelijk maakt is dat er maarliefst drie kunstmatige toevoegingen nodig zijn om de kipfilet van nog meer smaak te voorzien.

Nog meer smaak
Maar zelfs dat is niet genoeg, want om de kennelijk van origine smaakloze kip nog meer op smaak te brengen, is er nog een scheut (ongedefinieerde) aroma aan toegevoegd.

Conclusie
Het loont de moeite om, zelfs bij (sterk bewerkte) kipfilet, even op de achterkant te kijken wat je nu daadwerkelijk koopt. Een meter verderop trof ik dan ook een kipfilet met de helft van de ingrediënten, en dus waarschijnlijk van een betere kwaliteit.

Reageer!
Wat krijg jij bij je gerookte kipfilet?

Verder lezen?
Hulpmiddel bewerkt vs. onbewerkt

Leuk stuk?