Frisdrank wordt stuk minder zoet

Frisdrank wordt stuk minder zoet

De levensmiddelenindustrie is van plan frisdrank minder zoet te maken, zo meldt De Telegraaf. Dit initiatief komt voort uit de afspraken die de sector vorig jaar met minister Schippers (Volksgezondheid) maakte om het gehalte aan vetten, zout en suiker in Nederlandse voedselproducten terug te dringen.

De suikers in frisdranken maken steeds meer Nederlanders te dik. Niet zo gek, want een enkel blikje frisdrank bevat veelal 8 suikerklontjes, meer dan de aanbevolen hoeveelheid suiker voor een hele dag.

Op het eerste gezicht dus een prima idee. Ik vraag me echter af in hoeverre de industrie zich aan haar belofte zal houden en met welke alternatieven zij zal komen. Van de belofte minder zout te gebruiken kwam namelijk ook weinig terecht, en wat we bijvoorbeeld bij lightproducten zien is dat vet plaatsmaakt voor suiker en/of zout en daarmee vaak niet echt gezonder is. Bij frisdrank zou het alternatief gewoon minder suiker kunnen zijn en dat lijkt een prima, doch onvoorstelbare keuze omdat de authentieke (mierzoete) smaak dan verloren gaat. Grote kans dus dat de drankjes even zoet blijven.

Waarschijnlijk schuiven de Coca Cola’s en Pepsico’s “natuurlijke” suikers naar voren zoals (sterk geraffineerde) vruchtenconcentraten en stevia. Dat deze natuurlijk zijn voegt wat mij betreft echter niets toe, want gewone suiker komt ook van een plant. Stevia krijgt dan misschien het voordeel van de twijfel maar vind ik persoonlijk een vervelende bijsmaak hebben.

Bovendien onderhoud je met zoetmakers je suikerverslaving en dus de behoefte aan andere ongezonde, suikerhoudende producten. Wacht daarom niet op acties van de industrie maar schakel over op minder zoete, echte natuurlijke dranken zoals water, sappen, melk, thee en koffie. Of minder de suikers zelf door gewoon minder frisdranken te drinken!

Verder lezen?
Lees wat een maand zonder suiker met je doet.

Reageer
Wat is jouw mening over dit artikel? Geef je reactie!

Leuk stuk?