Een maand zonder suiker

Een maand zonder suiker

Onze zuiderburen lopen tegen dezelfde voedingsproblemen op als wij: de helft(!) van de samenleving is te dik, deels door een (verborgen) suikerverslaving. Daarom nam reporter Tim Verheyden onlangs de proef op de som en leefde een maand lang zonder suiker. In deze documentaire van 17 minuten wordt niet alleen duidelijk wat het effect van een suikerdieet is, maar vooral hoe suiker ons en onze cultuur pijnlijk in z’n greep heeft. Volgens Supermarktgeheimen een absolute must-see!

Samenvatting

Suiker zit bijna overal in
Of het nu gaat om brood, vlees of kant-en-klaar-maaltijden, in bijna elk bewerkt product zit tegenwoordig wel toegevoegd suiker. En dat is vaak zelfs een flinke hoeveelheid. “We weten het gewoon niet”. Drinkyoghurt bijvoorbeeld: 12,8 suikerklontjes. Een kleine pot Nutella: 36 suikerklontjes. Daarom eten we gemiddeld 5x meer suiker dan wenselijk. Producenten doen hierbij een flinke duit in het zakje door te zoeken naar het “blisspoint”: het punt dat je telkens naar meer suiker verlangt zonder verzadigd te raken.

Afkicken
Tim moet eerst afkicken van suiker. Door zijn suikerdieet krijgt hij hoofdpijn, voelt hij zich slap en moet hij best wat moeite doen om (toegevoegde) suikers te ontlopen. Dit maakt hem echter wel direct veel bewuster van wat hij eet en hoeveel suiker hij anders tot zich had genomen. Want overal waar hij komt lijkt suiker de standaard.

Suikerproducten zijn ingeburgerd
“Het begint al bij het volstoppen van onze kinderen met suikers”. Suiker dient als beloning, als cadeautje en als tussendoortje. Het gemak en de onwetendheid maakt suiker een sluipmoordenaar, aldus de diëtist die ook aan het woord komt. Een rondje langs de lunchboxen van een school toont aan dat ouders er amper bewust van zijn wat zij hun kinderen meegeven. “Over tien jaar zijn die kinderen allemaal patiënt van mij.”

Na een maand zonder suiker
Tim is er achter dat al die suikers eigenlijk overbodig zijn. Het resultaat na een maand is dat hij opvallend fitter is en iets is afgevallen. Bovendien slaapt hij beter en is zijn smaakbeleving veranderd. Maar hij gaat vooral veel bewuster om met voeding. Suiker bannen gaat hem te ver, maar een stuk minder kan wel. “En pas als je zelf suikervrij door het leven gaat, zie je hoeveel mensen om je heen suiker eten, suiker die we niet nodig hebben.”

Mijn conclusie
Deze korte documentaire slaat de spijker op z’n kop. Suiker is zo normaal geworden dat je er geen erg in hebt wanneer en hoeveel je het eet, van jongs af aan, met alle gevolgen van dien. Probeer het ook een maand, of een week en de kans is groot dat je voorgoed anders met voeding omgaat.

 

Leuk stuk?