Alcohol niet schadelijk?!

Alcohol niet schadelijk?!

Vandaag was het uitgebreid in het nieuws, en mijn oren klapperden. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat jongeren maar weinig schade ondervinden van (zwaar) alcoholgebruik. BNR kopte bijvoorbeeld: “Alcohol niet schadelijk voor jongeren”.

Deze conclusie werd getrokken naar aanleiding van een langlopend onderzoek van neuropsychologe Sarai Boelema en een gesprek dat zij met de nieuwszender had. Alhoewel zij in 2009 nog concludeerde dat jongeren “niet of zo weinig mogelijk moeten drinken”, gaat het mij niet om deze welles-nietes-kwestie.

Wat ik onbegrijpelijk, onprofessioneel én tekenend voor dit soort nieuwsberichten vind, is dat -in dit geval- BNR een eigen conclusie verbindt aan de bevindingen van de onderzoekster. BNR kopt simpelweg en onterecht dat alcohol niet schadelijk zou zijn terwijl Sarai in haar proefschrift slechts stelt dat er “geen harde bewijzen zijn gevonden voor omvangrijke schade in het cognitief functioneren“.

Sarai heeft het dus enkel over het vermogen om o.a. te rekenen, lezen en schrijven en in z’n geheel niet over de effecten op andere functies van het brein (zoals emoties) en/of onderdelen het lichaam (bijv. conditie). Bovendien zegt ze zelfs dat zwaar alcoholgebruik en probleemgedrag samen gaan en is ze heel terughoudend in haar conclusies. Dat alcohol niet schadelijk zou zijn voor jongeren is dus veel te kort door de bocht.

Mijn conclusie is in elk geval: onderzoeken kunnen nuttig zijn, maar trek vooral je eigen conclusies, vaar vooral niet blind op wat je leest in de krantenkoppen en drink voor de zekerheid met mate. Proost!

Leuk stuk?